Toren van Pisa

 01/03/2019

De Toren van Pisa (niet de toren van Piza of de toren van Pizza) is de wereldberoemde scheve vrijstaande klokkentoren bij de kathedraal in het Italiaanse stadje Pisa

BESCHRIJVING VAN DE TOREN VAN PISA, ITALIË

De Toren van Pisa (niet de toren van Piza of de toren van Pizza) is de wereldberoemde scheve vrijstaande klokkentoren bij de kathedraal in het Italiaanse stadje Pisa. De toren dankt zijn bekendheid aan het feit dat de toren erg scheef staat. De toren is 55 meter hoog en heeft 297 treden. Met de bouw werd gestart in 1173. Lees meer over de bouw en de sluiting van de toren van Pisa onder het kopje geschiedenis.

Grapje van de NOS. 

Op 1 april 1960 meldde het NOS journaal het grote nieuws dat de Toren van Pisa omgevallen zou zijn. Veel kijkers reageerden geschokt en treurden om het verlies van de mooie Italiaanse klokkentoren totdat bleek dat het hier om een flinke 1 april grap van de NOS ging. 

Concurrentie uit Duitsland 

Een 15e eeuwse Duitse kerktoren heeft de titel van scheefste toren overgenomen van de bekende scheve toren van Pisa. Dat bevestigde het Guinness Recordboek in november 2007. De 27 meter hoge toren van de kerk in het Noord-Duitse dorp Suurhusen leunt 5.19 graden uit het lood en dat is beduidend meer dan de 3.79 graden waarmee de toren van Pisa in Italië scheef staat.

GESCHIEDENIS VAN DE TOREN VAN PISA, ITALIË

De toren staat scheef omdat de basis van de toren, de 1e 3 verdiepingen, al scheef gebouwd werden. Toen men in 1178 de 4e verdieping van de toren af had werd er besloten te stoppen met bouwen. Omdat de bewoners van Pisa in oorlog waren met de steden Genua en Florence.

In het jaar 1284 toen de 7e verdieping van de toren af was werd de bouw wederom gestaakt. Pas jaren later in 1372 werd de toren van Pisa afgemaakt doordat de Bell Tower toen werd gebouwd. De Bell Tower is de achtste verdieping waar de klok in hangt. De laatste verdieping heeft men recht op het scheve deel gebouwd. Dit betekent onder andere dat het opstapje aan de ene kant 3 treden minder telt dan aan de andere kant.

De toren staat ruim 2,5 meter uit het lood en elk jaar zakt de toren een paar millimeter verder weg. Als de verzakking in dit tempo door gaat zal de toren over 200 jaar instorten. In 1964 vroeg de Italiaanse regering al om hulp om te zorgen dat de Toren van Pisa niet om zou vallen. Op 7 januari 1990 is de Toren van Pisa definitief gesloten voor het publiek. De regering was bang dat hoge klokkentoren om zou vallen en heeft de gemeente Pisa moeten dwingen om de Toren te sluiten omdat de stad bang was een hoop toeristen te verliezen. 

Er werd een internationale commissie van 20 wetenschappers aangesteld die er voor moesten zorgen dat de toren niet langer zou wegzakken en uiteindelijk in zou storten. De eerste stap was het bevestigen van een metalen gordel aan de Toren van Pisa met aan de andere kant een stuk lood van 870 ton. Tevens werd de toren met kabels vastgezet en werden de zware klokken verwijderd uit de Bell Tower. De volgende stap was het weghalen van het fundament van de toren aan de noordkant waardoor de toren nog dieper in de bodem van klei zakte.

Voor de zekerheid werden enkele huizen en appartementen in de buurt ontruimd. De toren is nu weer rechter gezet en staat nu net zo scheef als in het jaar 1838 toen de toren 4 meter en 10 centimeter uit het lood stond. Men wilde de toren niet helemaal recht zetten omdat de toren dan niet meer bijzonder was en toeristen weg zouden blijven. De totale restauratie van de toren kostte ongeveer 25 miljoen euro.

Meer nieuws artikelen

Akropolis van Athene

Lees dit bericht

Artikelen over de Rituelen der piramiden

Lees dit bericht

Paaseiland toegevoegd!

Lees dit bericht

Contact

U kunt contact opnemen met onderstaande email