Akropolis van Athene
01/04/2019
Het woord Akropolis betekent versterkte heuvel of burcht. De tafelberg op de Akropolis in Athene (Griekenland) is met 156 meter het hoogste punt van de stad. De gebouwen op de heuvel zijn al vanaf kilometers afstand buiten de stad te zien. De Akropolis is nog altijd de religieuze kern van de stad.
BESCHRIJVING VAN DE AKROPOLIS VAN ATHENE, GRIEKENLAND
Dit zijn het Parthenon, de Propylaeën, de Niketempel, het Erechtheion en eventueel als 5e de bijzondere olijfboom. Het Parthenon is de meest in het oogspringende van de 4. Het is de grootste tempel op de Akropolis welke is gewijd aan de Griekse godin Athena. Voor deze tempel stond ooit een groot goud en invoren beeld van de godin Athena. Dit beeld was maar liefst 12 meter hoog en was vanaf zee al goed te zien.
Het woord Akropolis betekent versterkte heuvel of burcht. De tafelberg op de Akropolis in Athene (Griekenland) is met 156 meter het hoogste punt van de stad. De gebouwen op de heuvel zijn al vanaf kilometers afstand buiten de stad te zien. De Akropolis is nog altijd de religieuze kern van de stad. Op de Akropolis zijn vier van de grootste meesterwerken uit de klassieke Griekse kunst te bewonderen.
Het Parthenon is met de jaren het internationale symbool van de klassieke Griekse beschaving geworden. De marmeren tempel is opgetrokken in de strakke Dorische bouwstijl met een zuilengalerij rondom. De Propylaeën zijn de voorpoorten van de Akropolis. De voorpoorten hadden meerdere functies. Zo dienden ze als woonplaats voor de aartsbisschop, als Frankisch paleis en als Turks front. De Niketempel is de tempel van de godin van de overwinning (Victoria). De tempel stond op instorten en is in 1935 afgebroken. De tempel is daarna wel opnieuw opgebouwd.
De tempel Erechtheion is vernoemd naar koning Erechtheus en is voor een deel gewijd aan Poseidon en Athena. Het Erechtheion is gebouwd in een elegantere Ionische stijl, herkenbaar aan de grootse decoraties aan de bovenkant van de zuilen. De architect heeft het ongelijke oppervlak van de rots benut om er een bijzondere, asymmetrische tempel op verschillende niveaus te bouwen. Aan de zuidkant van de tempel ligt de beroemde meisjesportiek. Dit is een galerij met zes kariatiden, dit zijn zuilen in de vorm van vrouwenbeelden. Het gebouw staat op ongelijke ondergrond en sommige delen liggen een stuk lager. Naast deze tempel groeit de olijfboom die ooit door godin Athena aan de stad geschonken zou zijn en die nog steeds te bezichtigen is.
De Propylaeën zijn de voorpoorten van de Akropolis. De voorpoorten hadden meerdere functies. Zo dienden ze als woonplaats voor de aartsbisschop, als Frankisch paleis en als Turks front. De Niketempel is de tempel van de godin van de overwinning (Victoria). De tempel stond op instorten en is in 1935 afgebroken. De tempel is daarna wel opnieuw opgebouwd. De tempel Erechtheion is vernoemd naar koning Erechtheus en is voor een deel gewijd aan Poseidon en Athena. Het Erechtheion is gebouwd in een elegantere Ionische stijl, herkenbaar aan de grootse decoraties aan de bovenkant van de zuilen.
De architect heeft het ongelijke oppervlak van de rots benut om er een bijzondere, asymmetrische tempel op verschillende niveaus te bouwen. Aan de zuidkant van de tempel ligt de beroemde meisjesportiek. Dit is een galerij met zes kariatiden, dit zijn zuilen in de vorm van vrouwenbeelden. Het gebouw staat op ongelijke ondergrond en sommige delen liggen een stuk lager. Naast deze tempel groeit de olijfboom die ooit door godin Athena aan de stad geschonken zou zijn en die nog steeds te bezichtigen is.
GESCHIEDENIS VAN DE AKROPOLIS VAN ATHENE, GRIEKENLAND
De bebouwing zoals wij die nu kennen op de Akropolis is gebouwd vanaf 600 voor Christus op het hoogtepunt van de Atheense democratie. Er werd begonnen met het Parthenon waarna de andere tempels volgde. De gebouwen op de Akropolis overleefde vele oorlogen en werden bewonderd en steeds mooier gemaakt door de mensen die op dat moment aan de macht waren.
Bekend is dat enkele grote heersers en Romeinse keizers uit die tijd evenals enkele rijke burgers er veel moeite in staken om de tempels in goede staat te houden. Toen het Germaanse volk de Herulen in 267 na Christus Athene verwoesten hebben de monumenten enkele malen flinke schade opgelopen. De Herulen maakten van de tempels kerken en moskeeën en een hoop kunstschatten verdwenen.
In 1687 beschoten de Venetianen het Parthenon, dat de Turken gebruikten als kruithuis. De enorme explosie verwoestte het middengedeelte van de tempel. In het begin van de 19e eeuw maakte de Britse ambassadeur in Constantinopel, lord Elgin, een voor de Grieken rampzalige beslissing. Hij stuurde een grote partij Griekse kunstvoorwerpen uit de tempels, waaronder veel van de decoratieve onderdelen van de tempel, naar Engeland en verkocht ze aan het British Museum.
Daar vormen ze vandaag de dag nog altijd een belangrijk maar zwaar omstreden onderdeel van de collectie. Veel van de oorspronkelijke decoratieve elementen, waaronder friezen, geveldriehoeken en de vijf overgebleven kariatiden, zijn te bewonderen in het Akropolismuseum. Dit om ze veilig te stellen voor de invloeden van onder andere de luchtvervuiling in Athene.
Website door RB-Media - RBorne - Internetbureau - Online marketing bureau
Contact
U kunt contact opnemen met onderstaande email