PAASEILAND

Paaseiland (Spaans: Isla de Pascua, ook Rapa Nui of Easter Island genoemd) is een eiland in de Stille Zuidzee. Het eiland werd op Paasdag 1722 ontdekt door de Nederlandse ontdekkingsreiziger Jacob Roggeveen. Dit verklaart ook de naam van het eiland.

GEOLOGIE EN GEOGRAFIE

Paaseiland ligt ongeveer op 3500 kilometer afstand van het vasteland van Chili. Het dichtst bijgelegen bewoonde eiland is Pitcairn, ruim  2000 kilometer ten westen van Paaseiland. Paaseiland ligt op een unieke platenstructuur, die maakt dat het eiland om zijn eigen as roteert.

De kolossale beelden op Paaseiland worden door velen gerekend tot de niet-klassieke wereldwonderen. De ahu, tot 9,5 meter hoge beelden, zijn uit vulkanisch gesteente gehouwen.

De makers zijn waarschijnlijk voorvaderen van de Polynesische eilandbewoners. Vermoedelijk stellen de enorme koppen, die alle dezelfde kant opkijken, goden van die tijd voor, hoewel het ook beelden van toenmalige heersers zouden kunnen zijn.

GESCHIEDENIS

Paaseiland werd waarschijnlijk rond 400 bereikt door Polynesische zeevaarders van de eilanden rond Tahiti. Getuige het gebruik in Polynesië van de zoete aardappel, die uit de Andes stamt, is er waarschijnlijk wel enig contact geweest met het vasteland van Zuid-Amerika.

De bloeitijd van het Paaseiland (de tijd waarin de beelden zijn opgericht) schat men op 1000 - 1600 en in die dagen had het eiland ongeveer 7000 inwoners.

Na deze boeiperiode ging het door roofbouw bergafwaarts met het Paaseiland. Het eiland was oorspronkelijk bebost, maar van die bebossing is momenteel geen spoor meer terug te vinden. Zonder hout was het eiland hopeloos van de wereld afgesneden geweest omdat er dan geen schepen gebouwd konden worden. 

Doordat men hierdoor afgesneden werd van de bewoonde wereld ontstond grote onrust op het eiland.  De ahu`s werden omgegooid of scheef geduwd en waarschijnlijk heeft men het eiland daarna massaal verlaten.