GOUDEN TEMPEL

De Gouden Tempel in India is gelegen in het oude centrum van Amritsar en is de heiligste plaats van het sikhisme in India en daarbuiten.

BESCHRIJVING VAN DE GOUDEN TEMPEL IN AMRITSAR, INDIA

De Gouden Tempel in India is gelegen in het oude centrum van Amritsar en is de heiligste plaats van het sikhisme in India en daarbuiten. 

Voor de Gouden Tempel ligt een meer waarin het gouden complex heel mooi weerspiegeld. Dit meertje bevat voor de gelovige Sikhs heilig water en ze gebruiken het water om er zich ritueel in te wassen. Overigens is dit alleen toegestaan voor mannen en niet voor de vrouwen. Het water heeft de naam punjabi Amrit Sarovar en dat betekent in het Nederlands Poel van Nectar. 

De toegang tot de Gouden Tempel is gratis. Wel moet u als bezoeker uw schoenen uitdoen, uw voeten wassen en uw hoofd bedekken. Uw kleding moet alle lichaamsdelen bedekken dus blote benen en armen zijn niet toegestaan. Roken en alcohol zijn ook ten strengste verboden! U mag in de Gouden Tempel zelf geen foto’s maken, dit is alleen toegestaan in het omliggende complex. 

Tegenover de ingang van de Gouden Tempel ligt de beroemde tuin genaamd Jalianwala Bagh. Na een bezoek aan de Gouden tempel en alle drukte daar omheen is dit een ideale plek om weer even tot rust te komen. 

In de eetzaal van het complex worden dagelijks meer dan tienduizend maaltijden verstrekt. Tevens bevat het complex grote slaapzalen en winkels. De Gouden Tempel wordt niet alleen door Sikhs bezocht maar ook door veel Moslims, Hindoes en natuurlijk veel toeristen. 

GESCHIEDENIS VAN DE GOUDEN TEMPEL IN AMRITSAR, INDIA

De tempel werd in de 16e eeuw gebouwd en daarna tijdens een inval voor Afghanen totaal verwoest. De Gouden Tempel zoals wij die nu kennen is in 1764 gebouwd. De gouden koepel werd pas in 1830 afgemaakt. 

De sfeer in de tempel wordt vooral bepaald door de priesters die fragmenten uit het heilige Granth Sahib voorlezen en de gelovige/Sikhs die in gebed zijn verzonken en daarbij helemaal van de wereld lijken te zijn. 

In 1984 bezetten militante Sikhs de Gouden Tempel en vervolgens bestormde het leger de tempel. Deze bestorming resulteerde in een bloedbad met 500 doden. Deze bestorming was weer de aanleiding van de aanslag op het leven van Indira Gandhi in 1984. 

Sinds 1993 is het weer rustig in de stad en kunt u de stad en de Gouden Tempel probleemloos bezoeken.