MAUSOLEUM VAN HALICARNASSUS

Het mausoleum van Halicarnassus was de graftombe van Mausollos. Hij was een bestuurder, een soort vazalkoning, van de streek Caria. De hoofdstad van Caria was Halicarnassus, de huidige badplaats Bodrum in West Turkije, waar de fundamenten van het mausoleum nog steeds te zien zijn. 

BESCHRIJVING MAUSOLEUM VAN HALICARNASSUS

Net zoals de grote piramide van Cheops was dit mausoleum een begraafplaats van een koning. Toch heeft dit mausoleum zulke bijzondere specifieke eigenschappen dat het een geheel eigen plaats heeft verdiend in de lijst van de 7 oude wereldwonderen. Vooral de schoonheid van het mausoleum heeft de bezoekers altijd gefascineerd, meer nog dan de grootsheid ervan. 

Bovenop de funderingen bevond zich een trapsgewijs podium waarvan de zijkanten met beelden waren gedecoreerd. 

De grafkamer en de sarcofaag waren vervaardigd van albast en afgezet met goud. De grafkamer was gesitueerd op het podium en omgeven door Ionische zuilen. Deze lonische zuilenrij ondersteunde een piramidevormig dak wat op zijn beurt weer was versierd met beelden. 

De totale hoogte van het mausoleum was 45 meter, waarvan 20 meter werd beslagen door het podium, 12 meter voor de zuilenrij, 7 meter door de piramide en 6 meter door de strijdwagen op het dak. Bovenop het dak stond een beeldhouwwerk waarvoor de architect de vier beroemdste beeldhouwers uit die tijd inschakelde. Het was een beeld van een strijdwagen met vier paarden verfraaide de bovenkant van de tombe. De paarden die de wagen trokken leken op te stijgen naar de hemel. 

De beelden waren gemaakt door de Griekse kunstenaars: Bryaxis, Leochares, Scopas, en Timotheus, die ieder verantwoordelijk waren voor hun eigen zijde van het mausoleum. Omdat deze beelden van dieren en mensen waren heeft het mausoleum een geheel eigen karakter. Er waren namenlijk geen beelden van goden, zoals gebruikelijk was in de andere bouwwerken uit die tijd. Sommige van de beelden zijn gered en te bezichtigen in het British museum. 

Ter plaatse van het mausoleum zelf vind je vandaag de dag alleen nog de funderingen. Archeologisch onderzoek geeft een helder beeld van de vorm en het voorkomen van het mausoleum. Een late reconstructie van de korte zijde van het mausoleum toont de extravagante uitspattingen van de kunstvoorwerpen en de architectonische aspecten van het mausoleum. 

Het woord mausoleum wordt vandaag de dag nog steeds gebruikt voor grote graftombes. 

GESCHIEDENIS MAUSOLEUM VAN HALICARNASSUS

Toen de Perzen hun oude koninkrijk gingen uitbreiden met Mesopotamië, Noord-India, Syrië, Egypte en Klein Azië, kon koning Mausollos zijn koninkrijk niet blijven beheersen zonder de hulp van gouverneurs en heersers die heel veel macht hadden in hun eigen regio. 

Van 377 tot 353 voor Christus regeerde koning Mausollos en verhuisde hij de hoofdstad Halicarnassus.

Niets is interessant en vermeldenswaardig aan het leven van koning Mausllos op de graftombe na die hij heeft laten bouwen. Het bouwwerk was een idee van zijn vrouw en zuster Artemisia II en de bouw zou kunnen zijn begonnen tijdens zijn leven. Het mausoleum was klaar in 350 voor Christus. 

Dit was drie jaar na zijn dood en één jaar na de dood van zijn vrouw. Hun beide lichamen hebben lang in het Mausoleum gerust. 

VERNIETIGING VAN HET MAUSOLEUM VAN HALICARNASSUS

16 eeuwen lang bleef het mausoleum in goede staat overeind totdat een aardbeving schade toebracht aan het dak en de zuilenrij. In de vroege 15e eeuw vielen de ridders van Malta (Johannieterorde) de streek binnen en bouwden een gigantisch kruistochtkasteel. Toen ze in 1494 besloten dit verder te versterken, gebruikten ze daarvoor stenen van het mausoleum. In 1522 waren zo ongeveer alle stenen van het mausoleum door de ridders van Malta gebruikt. 

Vandaag de dag staat dat kasteel nog steeds in Bodrum en zijn de marmeren stenen van het mausoleum daar te zien. Dus ga je binnenkort op vakantie naar Turkije en zit je in de buurt van Bodrum? Informeer dan eens naar de mogelijkheden om tijdens je Turkije vakantie de restanten van het mausoleum van Halicarnassus nabij Bodrum te kunnen bezoeken. Zeker de moeite waard!