COLOSSEUM

De naam van het Colosseum betekent in het Latijns kolossaal, er werd voor deze naam gekozen omdat naast het Colosseum een 32 meter hoog beeld van Nero stond, waarin hij werd afgebeeld als zonnegod.

BESCHRIJVING VAN HET COLOSSEUM IN ROME, ITALIË

De naam van het Colosseum betekent in het Latijns kolossaal, er werd voor deze naam gekozen omdat naast het Colosseum een 32 meter hoog beeld van Nero stond, waarin hij werd afgebeeld als zonnegod. 

Het Colosseum in Rome heeft een omtrek van meer dan 520 meter en de hoogte van de gevel is bijna 50 meter. Het Colosseum is 155 meter breed en 188 meter lang. Verder bevat het Colosseum 80 ingangen en een groots gangenstelsel zodat alle bezoekers eenvoudig naar hun plaats konden. De basis ervan bestaat uit beton, tuf- en baksteen en oorspronkelijk waren de zitplaatsen van de hooggeplaatste rijk versierd met marmer en ornamenten.

Het Colosseum was het grootste amfitheater van het Romeinse Rijk, een enorm ovaal theater dat plaats bood ruim 50.000 toeschouwers. Iedere sociale klasse had zijn eigen plaats. De keizer had zijn loge, uitkijkend op een van de lange kanten van de arena, met een eigen ingang. Aan de overkant was de loge van de keizerin, de Vestaalse maagden en de magistraten. 

Berucht zijn de wrede en bloeddorstige gevechten die er dagelijks in verschillende voorstellingen werden gehouden: gevechten tussen dieren onderling, tussen gladiatoren en tussen mensen en dieren. In de regel een ongelijke strijd die pas eindigde met de dood van een van de deelnemers. In totaal zijn er honderden duizenden mensen en ontelbare dieren in de arena omgekomen ter vermaak van de keizers en hun onderdanen. 

Senatoren en andere mannen hadden afhankelijk van hun sociale positie een plaats dichtbij of verder van de arena. Op de vierde galerij hadden de vrouwen van senatoren en ridders hun zitplaats. Als het nodig was kon er een zonnescherm over het theater heen worden getrokken, waarvoor waarschijnlijk 1000 mannen nodig waren. Ook kon het Theater onder water gezet worden zodat zeeslagen nagebootst konden worden met uiteraard veel menselijke slachtoffers, krokodillen en zeeslangen. 

De vloer van de arena bestond oorspronkelijk uit zand omdat dat handig was wanneer de arena onder water werd gezet. Later werd dit vervangen door een houten vloer omdat de “droge gevechten” populairder waren. Op deze houten vloer lag wel een laag zand omdat het bloed van de slachtoffers dan makkelijker af te voeren was. Onder de houten vloer waren een aantal verdiepingen met kooien waar alle wilde dieren gehuisvest konden worden. 

GESCHIEDENIS VAN HET COLOSSEUM IN ROME, ITALIË

Het Colosseum in de Italiaanse hoofdstad Rome werd gebouwd in opdracht van keizer Vespasianus in de eerste eeuw na het begin van onze jaartelling. Oorspronkelijk was de naam van het Colosseum Amphitheatrum Flavium.

De Flavische keizers wilden de herinnering aan de gehate Nero uitwissen en de sympathie van het volk terugwinnen met “brood en spelen”. 

Helaas heeft keizer Vespasianus het gebouw nooit af gezien. De bouw duurde maar 10 jaar en werd door Vespasianus´zoon Titus afgemaakt. 

Het Colosseum werd in 442 door een hevige aardbeving flink beschadigd. Verder werd het gebouw later beschadigd omdat veel materiaal gebruikt werd voor de bouw van andere gebouwen in de stad zoals de Sint Pieter in Vaticaanstad.