Beschrijving
Eeuwenlang werd de vuurtoren in de nacht gebruikt door licht van vuur te reflecteren en overdag het zonnelicht. De vuurtoren werd zelfs afgebeeld op Romeinse munten, net zoals vandaag de dag nog sommige belangrijke gebouwen eveneens op de munten en biljetten worden geslagen en gedrukt.

De vuurtoren van Pharos in Alexandrië betekende voor zeelieden een veilige terugkomst, voor wetenschappers was de spiegel een fascinatie en voor architecten was de vuurtoren op dat moment het hoogste gebouw op aarde. Bovenop de vuurtoren stond ook nog een beeld van Poseidon.

De toren was ongeveer 117 meter hoog en leidde in een spiraal omhoog naar het lichtbaken. Overdag was dat waarschijnlijk een grote, holle spiegel die het zonlicht meer dan 40 kilometer uit de kust weerkaatste. `s Nachts werd er gebruik gemaakt van een andere lichtbron, waarschijnlijk olijfolie, die omhoog werd gepompt om een aantal enorme olielampen van brandstof te voorzien.

Oude geschriften vertellen ons hoe de spiegels tientallen kilometers ver konden reflecteren en dat ze zelfs werden gebruikt om schepen op te sporen en te verbranden nog voordat ze de kust van Alexandrië konden bereiken.

In 1166 bezocht een Arabische reiziger genaamd Abou-Haggag Al-Andaloussi de vuurtoren van Pharos. Hij verstrekte ons een rijkdom aan informatie en gaf een nauwkeurige beschrijving van het gebouw wat moderne archeologen hielp om het gebouw te reconstrueren.

De toren bestond uit drie delen. Het onderste deel was 57,53 meter hoog en had een cilindrische kern, het middelste gedeelte was achthoekig en had een lengte van 27,45 meter en het derde deel was rond met een lengte van 7,32 meter. De totale hoogte van het bouwwerk bedroeg ongeveer 117 meter wat gelijkwaardig is met een flatgebouw van veertig verdiepingen! Het hart van de vuurtoren werd gebruikt als een gang om de brandstof voor de vuurtoren naar boven te hijsen.

Over de precieze afmetingen van de vuurtoren bestaat discussie omdat de maateenheden destijds per gebied verschillend waren.


Terug naar de vorige pagina..
© Wereldwonderen.com | Disclaimer | RB-Media Internet Solutions | Webdesign Breda