Beschrijving
De piramide van Cheops maakt deel uit van een groep van drie grote en zes kleine piramiden en is zoals de naam aangeeft gebouwd in opdracht van de Egyptische farao Cheops. Dit gebeurde zo´n 2500 jaar voor het begin van onze jaartelling. Met zijn hoogte van ruim 145 meter is de Piramide van Cheops 4000 jaar lang het hoogste gebouw van de wereld geweest, totdat in de 13e eeuw de Kathedraal van Lincolnshire in Groot Brittannië werd gebouwd.

Ondanks dat er tegenwoordig meerdere hogere gebouwen bestaan is de piramide, met zijn wiskundige perfectie en zijn enorme afmetingen, nog steeds een imposant bouwwerk. De zijden liggen pal (loodrecht) op de vier windstreken. De maximale afwijking in lengte van de zijden is slechts 0,1% (Iets wat tegenwoordig zelfs vrijwel nooit wordt bereikt) en de fundering heeft een maximale hoogteafwijking van nog geen 2 centimeter.

De stenen zijn zó vlak en liggen zó precies tegen elkaar aan, dat er geen theelepeltje tussen past. Het grondoppervlak is ongeveer 230 bij 230 meter en de piramide bevat meer dan 2 miljoen stenen die elk meer dan 2000 kilo wegen. In totaal heeft de piramide een geschat gewicht van 5 miljoen ton! Er wordt verondersteld dat er genoeg stenen beschikbaar zijn om een 3 meter hoge muur van 30 centimeter dik om heel Frankrijk te zetten! Volgens de Griekse schrijver Herodotus is er ongeveer 20 jaar aan gebouwd.

De ingang van de piramide zit aan de noordzijde en de graftombe van de farao ligt in het midden. De sarcofaag is gemaakt van rood graniet waarvan ook de muren van de grafkamer gemaakt zijn. Boven de ingang bevind zich een schitterende steen met zeer scherpe randen. Deze steen is 3 meter lang en 1,3 meter dik en is bevestigd zonder cement ed. De sarcofaag ligt eveneens precies evenwijdig aan de vier windstreken en is maar 1 centimeter smaller dan de ingang. Het binnenste van de piramide bestaat uit een afdalende gang, van hieruit kom je bij een rotskamer, een koninginnenkamer, een aantal luchtkanalen en een stijgende gang die doorloopt in een grote galerij met op het einde de koningskamer.

In de koningskamer bevindt zich het graf van de farao. Boven de koningskamer zijn vijf verschillende kamers met grote granieten balken die de druk van de steenmassa erboven moeten opvangen. De schachten die vanuit het midden van de zuidelijke en noordelijke muur van de grafkamer lopen zijn waarschijnlijk gebouwd om de reis van de ziel van de koning naar de sterren mogelijk te maken.


Terug naar de vorige pagina..
© Wereldwonderen.com | Disclaimer | RB-Media Internet Solutions | Webdesign Breda