Beschrijving
Chichén Itzá was een belangrijke stad van de Maya´s, gelegen op het schiereiland Yucatán in Mexico. In deze stad staat onder andere de Piramide van Kukulcán die is opgenomen in de werelderfgoedlijst van UNESCO. Chichén Itzá kwam pas in de negende eeuw tot bloei, dit is relatief laat in de geschiedenis van het Mayarijk.

Chichén Itzá ligt vlakbij de rand van de oude, grote krater van Chicxulub. Deze krater is gevormd door de meteorietinslag die volgens de algemeen geaccepteerde theorie een eind maakte aan het bestaan van de Dinosauriërs. Chichén Itzá betekent in Maya: `bronnen van de Itzá`.

Chichén Itzá is één van de allermooiste ruïne steden van de wereld. De kalksteen waaruit veel gebouwen gemaakt zijn, geeft een prachtig wit stralend effect. De El Castillo tempel in trap piramide vorm is rond 800 door de Maya’s gebouwd over een oudere piramide heen. De tempel fungeert als kalender.

Over deze kalenderfunctie is voor die tijd extreem goed nagedacht: de 18 niveaus van de piramide corresponderen met de 18 maanden waaruit de Maya kalender bestond, het totale aantal treden is 365 (dagen per paar) en het aantal separate vlakken op de zijkanten van de piramide aangebracht is 52, dit was het aantal jaren in een soort Maya eeuw equivalent.

De sfeer in Chichén Itzá was vergeleken met de andere Maya sites die onderzocht zijn waarschijnlijk veel oorlogszuchtiger. Zo zie je veel krijgers, adelaars die harten uit levende mensen rukken en doodshoofden terug in de versieringen in de stad. Niet bepaald vredelievend dus.

Ook afbeeldingen van Quatzalcoatl, de gevederde slang in mensengedaante die bij de Tolteken, Mixteken en Azteken de god van het water, de vruchtbaarheid, sterren, maan en wind was zijn teruggevonden. Het Platform van Venus in Tolteekse stijl ziet er ook niet echt vredelievend uit.

Een andere god die veel afgebeeld wordt bij Chichén Itzá is de regengod Chac. Op de Tempel der Krijgers prijkt een beroemde Chac-Mool (regengod in mensengedaante met een offerschaal in zijn handen).

Terug naar de vorige pagina..
© Wereldwonderen.com | Disclaimer | RB-Media Internet Solutions | Webdesign Breda