Beschrijving
De Toren van Pisa (niet de toren van Piza of de toren van Pizza) is de wereldberoemde scheve vrijstaande klokkentoren bij de kathedraal in het Italiaanse stadje Pisa. De toren dankt zijn bekendheid aan het feit dat de toren erg scheef staat. De toren is 55 meter hoog en heeft 297 treden.

Met de bouw werd gestart in 1173. Lees meer over de bouw en de sluiting van de toren van Pisa onder het kopje geschiedenis.

Grapje van de NOS.

Op 1 april 1960 meldde het NOS journaal het grote nieuws dat de Toren van Pisa omgevallen zou zijn. Veel kijkers reageerden geschokt en treurden om het verlies van de mooie Italiaanse klokkentoren totdat bleek dat het hier om een flinke 1 april grap van de NOS ging.

Concurrentie uit Duitsland

Een 15e eeuwse Duitse kerktoren heeft de titel van scheefste toren overgenomen van de bekende scheve toren van Pisa. Dat bevestigde het Guinness Recordboek in november 2007. De 27 meter hoge toren van de kerk in het Noord-Duitse dorp Suurhusen leunt 5.19 graden uit het lood en dat is beduidend meer dan de 3.79 graden waarmee de toren van Pisa in Italië scheef staat.

Terug naar de vorige pagina..
© Wereldwonderen.com | Disclaimer | RB-Media Internet Solutions | Webdesign Breda