Beschrijving
De tempel van Artemis was één van de vele tempels op aarde maar was zó bijzonder dat de tempel met recht een plaats heeft verdiend tussen de 7 oude wereldwonderen. Volgens de verhalen was de tempel het mooiste gebouw dat ooit op aarde heeft gestaan. Andere namen voor de tempel van Artemis zijn: de grote marmeren tempel en tempel D.

De tempel werd ontworpen door de Griekse architect Chersiphroon en betaald door de koning van Lydië, Kroisos. De tempel was voorzien van talrijke bronzen beelden die ontworpen waren door in die tijd vooraanstaande kunstenaars zolas Feidias, Polykleitos, Kresilas en Fradmon.

Zoals bij de meeste tempels in die tijd was de fundering van de tempel rechthoekig. De tempel was echter totaal anders dan alle andere heiligdommen omdat de tempel van Artemis volledig van marmer was gemaakt. De tempel had een rijk versierde façade die over een ruime binnenplaats uitkeek. Marmeren trappen rondom leidden naar het grote platform dat 80 bij 130 meter groot was. De kolommen waren 20 meter hoog met Ionische kapitelen en ze hadden gegraveerde ronde zijden. In totaal waren er 127 kolommen die rechthoekig waren uitgelijnd over het gehele platform met uitzondering van de centrale cella.

In, op en rondom de tempel waren vele kunstwerken te bewonderen waarvan 4 bronzen beelden van amazonen extra opvielen. Toen Paulus de stad bezocht was de tempel versierd met gouden pilaren, vele schilderijen en zilveren beeldjes. Er is geen sluitend bewijs dat er een beeld van Artemis in het midden van de tempel heeft gestaan. Er is echter ook geen enkele reden om hier aan te twijfelen.

Vrij recent zijn er bij opgravingen ook geschenken gevonden van pelgrims in de vorm van beelden (gemaakt van goud en ivoor) van Artemis. Andere zaken die gevonden waren zijn: oorbellen, armbanden en halskettingen uit het verre India en Perzië.

Door de vele gedetailleerde beschrijvingen van de tempel hebben archeologen perfecte reconstructies kunnen maken van de tempel van Artemis zodat we een indruk krijgen hoe de tempel er ongeveer uit heeft gezien. De werkelijke schoonheid zal echter voor altijd voor ons verborgen blijven.


Terug naar de vorige pagina..
© Wereldwonderen.com | Disclaimer | RB-Media Internet Solutions | Webdesign Breda