Geschiedenis
In de 17e eeuw gaf de Indiase grootmogol Sjah Jahan opdracht tot de bouw van het grafmonument voor zijn hoofdechtgenote Mumtaz Mahal, die na 17 jaar huwelijk in het kraambed was gestorven na de bevalling van haar 15e kind (1631). Hij beloofde haar dat hij nooit meer een kind zou verwekken bij een vrouw en dat hij voor haar het mooiste gebouw ter wereld zou laten bouwen.

De bouw van de Taj Mahal ving aan 2 jaar na de dood van de vrouw van Sjah Jahan. De bouw begon in 1631 en werd 22 jaar later in 1653 voltooid. De Taj Mahal is ontworpen door de beste architecten (minstens 37 verschillende) uit zeer diverse landen zoals Italië, Frankrijk, Iran en Perzië. Geld speelde bij de bouw absoluut geen rol.

De hoofdarchitect was Isa Khan uit Iran. Zijn voorstel beviel Sjah Mahal het beste. Gruwelijk detail hierbij is dat Isa Khan zijn vrouw op gruwelijke manier liet vermoorden om zo een beter beeld te krijgen van het verdriet van zijn opdrachtgever… het verhaal is dat hij daardoor een visioen kreeg waarin de Taj Mahal zichtbaar was.

Aan de bouw van de Taj Mahal hebben naar schatting zo’n 20.000 arbeiders gewerkt. Deze arbeiders werkte met marmer dat van 160 kilometer ver werd geïmporteerd en vervoerd naar Agra door onder andere olifanten en buffels. Er bestaat een legende waarin gezegd wordt dat de handen van alle arbeiders die aan de bouw hadden meegewerkt na voltooiing werden afgehakt zodat ze nooit meer konden bouwen aan een gebouw mooier dan de Taj Mahal.

Na zijn eigen dood is ook het lichaam van Sjah Jahan er in bijgezet. Eigenlijk was dit laatste niet de bedoeling omdat hij de bedoeling had naast de witte Taj Mahal voor zijn vrouw een zwarte voor zichzelf te laten maken. Zijn eigen zoon stak hier echter een stokje voor terwijl men al bezig was met de fundamenten. Sjah Jahan werd afgezet door zijn zoon Aurangzeb en werd de laatste 7 jaar van zijn leven gevangen gezet in een cel in het fort van Agra. In zijn cel was maar één raam dat uitkeek op de Taj Mahal.

Een Engelse gouverneur genaamd van Bengalen had de Taj Mahal bijna laten slopen. Hij wilde dit doen om het marmer in zijn vaderland te verkopen. Gelukkig was er geen vraag naar marmer op dat moment en werd de Taj Mahal gespaard.

Terug naar de vorige pagina..
© Wereldwonderen.com | Disclaimer | RB-Media Internet Solutions | Webdesign Breda