Beschrijving
Net zoals de grote piramide van Cheops was dit mausoleum een begraafplaats van een koning. Toch heeft dit mausoleum zulke bijzondere specifieke eigenschappen dat het een geheel eigen plaats heeft verdiend in de lijst van de 7 oude wereldwonderen. Vooral de schoonheid van het mausoleum heeft de bezoekers altijd gefascineerd, meer nog dan de grootsheid ervan.

Bovenop de funderingen bevond zich een trapsgewijs podium waarvan de zijkanten met beelden waren gedecoreerd. De grafkamer en de sarcofaag waren vervaardigd van albast en afgezet met goud. De grafkamer was gesitueerd op het podium en omgeven door Ionische zuilen. Deze lonische zuilenrij ondersteunde een piramidevormig dak wat op zijn beurt weer was versierd met beelden.

De totale hoogte van het mausoleum was 45 meter, waarvan 20 meter werd beslagen door het podium, 12 meter voor de zuilenrij, 7 meter door de piramide en 6 meter door de strijdwagen op het dak.

Bovenop het dak stond een beeldhouwwerk waarvoor de architect de vier beroemdste beeldhouwers uit die tijd inschakelde. Het was een beeld van een strijdwagen met vier paarden verfraaide de bovenkant van de tombe. De paarden die de wagen trokken leken op te stijgen naar de hemel.

De beelden waren gemaakt door de Griekse kunstenaars: Bryaxis, Leochares, Scopas, en Timotheus, die ieder verantwoordelijk waren voor hun eigen zijde van het mausoleum. Omdat deze beelden van dieren en mensen waren heeft het mausoleum een geheel eigen karakter. Er waren namenlijk geen beelden van goden, zoals gebruikelijk was in de andere bouwwerken uit die tijd. Sommige van de beelden zijn gered en te bezichtigen in het British museum.

Ter plaatse van het mausoleum zelf vind je vandaag de dag alleen nog de funderingen. Archeologisch onderzoek geeft een helder beeld van de vorm en het voorkomen van het mausoleum. Een late reconstructie van de korte zijde van het mausoleum toont de extravagante uitspattingen van de kunstvoorwerpen en de architectonische aspecten van het mausoleum.

Het woord mausoleum wordt vandaag de dag nog steeds gebruikt voor grote graftombes.


Terug naar de vorige pagina..
© Wereldwonderen.com | Disclaimer | RB-Media Internet Solutions | Webdesign Breda