Beschrijving
Het beeld van Zeus was maar liefst 12 meter hoog en het beeld leek nog eens extra groot doordat de tempel waarin het stond naar verhouding veel te klein was. De voet van het beeld was 6,5 meter breed en ruim 1 meter hoog.

Je kunt de hoogte van het beeld vergelijken met een gemiddeld flatgebouw met 4 verdiepingen. Straboon schreef: "Het beeld is buiten alle proporties: Feidias heeft het beeld zittend gemaakt, maar met zijn hoofd zó dicht onder het plafond dat je de indruk krijgt dat wanneer hij zou opstaan, hij het gehele dak van de tempel er af zou drukken".

Zeus had in zijn rechterhand een beeltenis van Nikè (godin van de overwinning) welke was gemaakt van ivoor en goud. In zijn linkerhand had hij een scepter welke was ingelegd met alle mogelijke en beschikbare metalen en waar een adelaar op was neergestreken. De Griek Pausanias verklaarde in de 2e eeuw dat het gewaad en de sandalen van Zeus van puur goud waren gemaakt.

De troon waar Zeus op zat was bezet met sfinxen en meerdere gevleugelde afbeeldingen van de godin Nikè. Het beeld was verder versierd met giften van koningen en heersers uit die tijd en verder geanimeerd met afbeeldingen van diverse Griekse goden en mythische figuren zoals Apollo, Artemis en Niobes kinderen.


Terug naar de vorige pagina..
© Wereldwonderen.com | Disclaimer | RB-Media Internet Solutions | Webdesign Breda